Hledáme dobrovolníky na pomoc při sběru žab ve Štěpánovicích!

Od roku 2008-9 migrují chráněná ropucha obecná a skokan hnědý k páření a kladení vajíček z lesů 3-5km vzdálených přes silnici k soukromému rybníku a kvůli projíždějícím vozidlům dochází k jejich velkému úhynu. Žáby ve směru k vodnímu zdroji putují ve dvojici – menší sameček sedí pevně na větší samičce, na které leží zodpovědnost za reprodukci. V rybniční vodě dochází k páření, pak se sameček odpojí a nechá oplodněnou samičku vyklást vajíčka. Samci snůšku několik dní hlídají a samičky se vrací jednotlivě zpět - do lesa, kde přirozeně žijí. Je tedy potřeba zajistit pomoc žábám v obou směrech. Možná vás napadá – proč? Rozježděné krvavé pozůstatky žab jsou dokladem toho, že došlo k chybě v lidském konání a tu se snažíme napravit. Navíc porušení druhové stability v oblasti může ovlivnit už tak křehkou rovnováhu v přírodě – stavy bodavého hmyzu, kterými se žáby živí a jejichž počty budou s oteplováním růst, jsou jednou z obav, které nás mohou vést k ochraně těchto nenápadných obyvatel našich lesů. Na zajištění migrace se v minulosti podíleli: manželé Macháčkovi z Křížovic, ZŠ Doubravník, o.s. Naša dědina ze Štěpánovic, Ekoporadna Tišnovsko, Obec Štěpánovice a řada jednotlivců. Každým rokem je třeba zbudovat zábrany po obou stranách silnice v délce asi 300m a zajistit sběr a přepravu žab za silnici a od rybníku zpět. Žáby během migrace nepřijímají potravu a potřebují urazit cestu k vodě a zpět co nejrychleji. Migrace začíná v závislosti na počasí v březnu a ukončuje se během května.

V sobotu 22. března se ve vybrané části podél silnice mezi starou a novou částí Štěpánovic budou stavět zábrany pro migrující žáby. V dalších dnech od 23. března do 10. května 2014 začne sběr ropuchy obecné a skokana hnědého.

Můžete-li přijít od konce března do zač. května pomoci, kontaktujte koordinátorku Adélu Nešporovou: nesporova.adela[zavináč]gmail.com, tel. 607088593.

 
Datum: 
So, 22. Bře 2014
Místo: 
Štěpánovice
Druh akce: